DURABLE HIGHRISE

A redesign for the faculty of EWI allowing the users to naturally ventilate at great heights



Facade fragment

The existing issues in the building. 1. No efficient sunshading, resulting in overheating of the interior space 2. An outdated, dirty mechanical ventilation system (causes health problems) 3. No manual operating systems for the user
To improve the current situation, only the doubleskin facade is adapted. 1. an efficient sunshade system 2. introducing natural ventilation made possible by perforated sunshading reducing wind 3. both manually operable

Climate design. Situation in summer & winter.

The existing facade is stripped off in order to apply the following. 1. insolation 2. double glass operable windows 3. horizontal U-beams 4. perforated sunshaders
Elevation & section
A section perspective drawing of one of the redesigned modules of the EWI faculty
PREVIOUS NEXT

redesign EWI faculty / building technologymsc1
delft, the netherlands location
90 m height
education, offices function



The EWI Faculty on the campus of the TU Dellft is currently suffering from a low quality indoor climate. A sustainable and innovative redesign to reduce cooling load, introduce natural ventilation and enhance manual operating is necessary to please the users' needs and desires.

A high-rise building such as EWI endures large wind loads making it a challenge to design a system that allows for natural ventilation. The existing glass facade results in exceeding cooling loads. The redesign is developed as an integrated system to block sun radiation on and break wind to off er the operating of windows at great heights.

By re-using the current load bearing structure and redesigning both layers of the doubleskin facade, the users of EWI are off ered a quality indoor climate to be self-regulated. The outer layer blocks sun and wind due to the aluminum perforated louvers with an open area of 23 %, whilst the transparent inner layer with operable windows (the insolation on line) is equipped with a KlimaVent unit allowing natural ventilation on all year per module.